/ Драматичен театър-Габрово
Габровският драматичен театър ще представи първата си премиера за 2021 г. в неделя, 28 февруари, от 19.00 часа на голяма сцена.

Постановката „Любовни истории“ е създадена по едноименната пиеса на Иво Сиромахов. Режисьор на спектакъла е Златомир Молдовански. Драматургичната версия на текста е специално подготвена от автора за габровската трупа и режисьора.

Участват актьорите Поля Йорданова, Таня Йоргова, Найден Банчевски, Анатолий Ставрев и Златомир Молдовански като гост-актьор. Помощник-режисьори са Гинка Дичева и Валери Радев.

Габровският театър представя постановката „Под игото - 1894-та“

Звуков дизайнер е Сам Клап, а художник и автор на мултимедията - Джулия Тони Стоянова. Автор на плаката е Гергана Змийчарова. Втората премиерна дата ще бъде на 4 март, от 19:00 часа, голяма сцена на ДТ „Рачо Стоянов“.

Шест комедийни истории ще представят любовните взаимоотношения между двойки от шест националности. Публиката ще се срещне с великодушието на французите, за които нищо ново не е чуждо. Ще потъне в дълбините на италианските страсти, които не познават граници.

Ще се изправи пред абсурдната поетичност на руската душевност. Ще стане свидетел на истеричната мания за неприкосновеност на личното пространство в американското общество.

Ще прецени аргументите на любовта с арменска пресметливост, за да стигне до познатите сцени на българска ревност, в които от нищо винаги става нещо. „Любовни истории“ е комедия, която на пръв поглед ще ви покаже раздорите, противоречията и неволите на различни двойки с характерните им национални особености и привидно културни различия.

Авторът Иво Сиромахов е засилил специфичните черти на всяка народност, които чрез похватите на комедията и гротеската стават достижимо и познато поле за изследване от зрителите. Тук всеки ще открие сам за себе си приликите с героите и приликите между самите тях.

Популярни шеги оживяха по прозорците на габровския театър

Историите са близки до ежедневието ни, случват се на нас или на хората до нас. Независимо разстоянията хората са едни и същи в стремежа си да открият любовта, еднакво страдат, вълнуват се и хитруват, за да бъдат обичани.

Постановката слага начало на партньорството между ДТ „Рачо Стоянов“ и театър „Розова Долина“ в Чикаго (Rose Valley Theatre Group), чийто директор е Златомир Молдовански.

Неговата цел е да популяризира модерна българска драматургия в англоезична среда. Първоначално спектакълът е замислен да се играе от американски актьори за американската публика, но епидимичната обстановка в света променя тези планове.

Така се ражда идеята представлението да бъде реализирано първо на българска сцена. Режисьорът и актьор Златомир Молдовански избира трупата на габровския театър, с който го свързва старо приятелство.

Очакванията на екипа са след представянето на „Любовни истории“ пред публиката в страната, постановката да се играе пред българската общност в САЩ.