Легловата база на Регионалния хоспис в Дряновската болница
Легловата база на Регионалния хоспис в Дряновската болница / netinfo
Регионалният хоспис няма да има стационар в Габрово, съобщи за Дарик заместник кметът на Общината Таня Христова. Легловата база на лечебното заведение ще бъде разположена изцяло на територията на общинската болница в Дряново. В момента се подготвя предложение до местния общински съвет, който трябва да даде разрешение за това. Проектът “Регионален хоспис” се изпълнява в рамките на програма ФАР. Това е партньорска инициатива на общините от Габровска област.

Разработката предвиждаше разкриване на две стационарни бази в Габрово и Дряново, както и сформирането на три мултидисциплинарни екипа. Мобилните групи вече са изградени и осъществяват дейността си на територията на Трявна, Дряново и областния център. Определената за стационар база в Габрово обаче се оказа неизползваема поради необходимостта от значителни средства за ремонтни дейности. Всички разговори, проведени в Общината с цел осигуряване на други подходящи за целта помещения се оказаха безплодни.

По тази причина се взе решение за увеличаване капацитета на базата, намираща се в сградата на дряновската болница. Предвижда се разкриването на 30 легла. “Надявам се че двете институции, болница и регионален хоспис, ще работят съвместно и ще намерят най-правилния подход, за да може болницата да открие своето достойно място”, каза още Таня Христова. Преди месец директорът на Дряновскака общинска болница д-р Стайков съобщи, че лечебното заведение е успяло да сключи договор със Здравната каса само за 8 клинични пътеки от предложени 37, което практически означава, че тя трябва да се закрие.

Отказът на районната каса за сключване на споразумение за останалите клинични пътеки се обжалва пред НЗОК и се чака окончателно решение. Преди време се обсъждаше възможността болницата да се преобразува в хоспис или болница за долекуване.