На 20 декември, Игнажден, започва подготовката за Коледните празници. Смята се за нов ден и Млада година. И както всяко начало, в него народът залага надеждата си за добра предстояща година чрез магията на първия ден. Вярва се, че Игнажден определя каква ще бъде годината - добра или лоша. Това зависи от полазването в началото на деня, кой пръв ще влезе в къщата.
От Игнажден започват да се събират коледарите, да разучават коледарските песни и да се готвят за коледуването. Затова на 20 декември коледари благословиха етърските посетители и служители за благополучие, берекет и добра година. По традиция коледарите са само ергени и трябва да бъдат нечетен брой.
Във фоайето на хотел „Странноприемница" в Етъра се откри Коледна обредност „Бъднивечерска трапеза", на която се събира цялото семейство. По традиция тя трябва да е богата и отрупана, за да е такава и годината. На масата се слага нечетен брой постни ястия. Всичко, което ражда земята трябва да присъства на нея - нареждат се сурова пшеница, царевица, дренки, круши, изсушени сливи, мляко. Вярва се, че което го има сложено на масата, ще го има през годината. Важно място в подготовката на Бъдни вечер е приготвянето на коледни хлябове. Хлябът е най-важното нещо на Бъднивечерската трапеза, затова се слага в средата, а около него се нареждат останалите ястия.
На Бъдни вечер се правят много гадания за здраве, плодовитост и любов. И както казва народтът: „Дебел сняг, дебел комат".