Когато шестима братя светци си разделяли света, на Николай се паднали водите
Когато шестима братя светци си разделяли света, на Николай се паднали водите / DarikNews.bg

Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестима братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води.

Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Той има покровителство над морските бури и урагани. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.

Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествена литургия, а след това организират буйни празненства.

Празникът на Св. Николай попада във времето на Коледния пост. За трапезата в този ден православните християни приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване.

Изборът на рибa може да бъде полезен и за околната среда

Рибата е вкусна и полезна храна, но рибните запаси в световен план са поставени под огромен натиск. Близо 60% от ресурсите са обект на свръхулов - лови се повече, отколкото може да се възпроизведе, а други 30% се експлоатират до краен предел - взима се точно толкова, колкото се и възстановява. Едва по-малко от 11% от запасите се използват умерено.

Данните са от последния доклад на Световната организация по прехрана и земеделие към ООН (FAO). Продължаващото изпразване на океаните от риба застрашава не само природата, но и хранителната сигурност на човечеството, тъй като три милиарда души на планетата разчитат на морската храна като незаменим източник на протеини.

Никулден е добър повод да поговорим за това какво може да направи всеки от нас за опазване на тези така ценни ресурси. Европейският съюз е най-големият вносител на риба и морска храна в света, а основна част от вноса идва от развиващите се страни. Това означава, че европейските потребители имат огромна сила да повлияят на процесите в световен план.

В Европа WWF съветва потребителите как да избират риба, така че с избора си да не вредят на живота в океаните. За целта в много държави бяха издадени наръчници. Съвсем наскоро такъв наръчник за първи път се появи и в България. Той се нарича Рибен буквар 2.0 и, както подсказва и наименованието буквар, е изключително удобен за използване. Електронното му издание може да се открие на изключително лесен уеб адрес: riba.wwf.bg, а печатната версия се побира в портфейл, за да може са се носи на пазар.

Различните риби в буквара са отбелязани с три цвята на принципа на светофара (зелено препоръчваме, жълто - премислете и червено - избягвайте), както и един четвърти - син цвят, с който се отбелязват сертифицираните продукти, които са с доказано устойчив произход.

Важно е, че това дали един продукт може да се определи като устойчив, зависи освен от вида на рибата и от метода на улов, както и от района на произход. Различните методи на улов оказват различно влияние върху околната среда, а в едни райони запасите са по-стабилни, отколкото в други.

Съгласно европейските регламенти всеки етикет на риба трябва да съдържа информация за метода на улов и района на произход.

В случай че такива данни липсват не съветваме потребителите да купуват съответния продукт, тъй като няма гаранция за произхода му и за това доколко производството му може да се определи като устойчиво.