Изложбата „Празниците на българина” ще гостува на Дупница
Изложбата „Празниците на българина” ще гостува на Дупница / Дом на хумора и сатирата

С изложба от художествения фонд „Хумор на народите", Домът на хумора и сатирата ще гостува в град Дупница, съобщават от музея. Поканата е по случай 1 ноември - Денят на народните будители и ще бъде открита точно в деня на празника в градската изложбена зала „Джамията". Тематичната колекция „Празниците на българина" включва 30 живописни творби на 22 български художници, творили от началото на XX век до наши дни.

Колекцията беше показана за първи път пред широката публика в гостуваща изложба, открита през август в Художествената галерия „Асен и Илия Пейкови" в Севлиево. Платната са подбрани сред 1460-те живописни творби, които се съхраняват в художествения фонд „Хумор на народите" на Музея „Дом на хумора и сатирата" - Габрово.

Музейният фонд включва хумористични произведения от всички жанрове на изобразителното изкуство и вече наброява 38 000 творби на 9 000 автори от 173 държави.

От Дома на хумора уточняват, че картините от колекцията „Празниците на българина" се характеризират с многолюдни празнични сцени, отличават се с ярък колорит и носят много жизнерадостно настроение. Нестинарки, кукери, конни надбягвания, забавни игри и карнавални шествия допълват общото впечатление за една наистина специална празнична изложба.

В колекцията присъстват творби на Златю Бояджиев („Кукер"), Стоян Венев („Сватба" и „Ръченица"), Дечко Узунов („Шопите на Елин Пелин"), Наум Хаджимладенов („Еснафи"), Коста Форев („Младоженци" и „Гости"), Енчо Пиронков („Женско хоро"), Никола Николов („Сватанаци" и „Кушия"), Христо Стойчев („Коледа"), Здравко Йончев („Сватбен ден"), Юрий Буков („Шествие"), Ради Неделчев („Празник"), Цветан Колев („Трапеза"), Иван Попчев („С уиски на прасе") и др. Представянето на пътуващата изложба „Празниците на българина" се осъществява в рамките на проект, подкрепен от Министерството на културата.