Иво Христов от Габрово взе Сребърна хлопка от Майсторската надпревара
Иво Христов от Габрово взе Сребърна хлопка от Майсторската надпревара / netinfo

Иво Христов от Габрово победи в Майсторската надпревара в АЕК "Етър", която е част от проявите по време на Международния есенен панаир на занаятите.

Той получи голямата награда “Сребърна хлопка”, почетен диплом, парична награда от 400 лв. и право на изложба-базар в музея през 2014 г.

Първа награда на Община Габрово в размер на 300 лв. взе Димитър Стефанов Димитров от село Чарково за убедителна интерпретация на традиционни форми в дървостругарството.

Специалната награда от АЕК “Етър” в размер на 200 лв. отиде при Стефан Лалев Лавчиев от Троян за ентусиазма и предизвикателството, с което прие да участва в майсторската надпревара.

Журито определи и допълнителна награда, предоставена от дарители.

Награда за „Най-млад майстор" в  размер на 200 лв. взе Христо Пламенов Пеев от Габрово. Той е само на 20 г. и вече е усвоил занаята, счита журито. Тази награда се осигури от Андрей Стоянов, майстор-ножар в АЕК „Етър“. По воля на дарителите на най-младият майстор се даде и икона „Света Богородица с Младенеца“ на стойност 250 лв., копие на икона от Тревненската иконописна школа. Наградата е предоставена от иконописците Росен Дончев и Пламен Маринов от Иконописно ателие при АЕК „Етър“.

След оспорвано гласуване Наградата  на публиката, в размер на 100 лв., отиде  при Христо Пеев. Тя е осигурена  от Данаил Кръстев, майстор дървостругар в АЕК „Етър“.

В журито, което определи класирането в Майсторската надпревара участваха Величка Георгиева, Антон Сомлев, музеен специалист, уредник в Националното изложение на народните занаяти в село Орешак и Росица Бинева, уредник отдел „Занаяти“.

Тази години в Майсторската надпревара участваха 4 състезатели от Габрово и Троян. Те трябваше да изработят 2 предмета – единият задължителен - захлупци, а другия по избор.