Какви имена само? „Хризантема” и „Мирни дни”. Звучат добре, има толкова покой в тях. Имената, които хората дават вероятно се налага да внушат намерение за постижение. Но хората са си хора. Когато преди години в Габрово откривахме двата центъра от семеен тип за деца и младежи с увреждания - „Хризантема” и „Мирни дни”, едва ли някой е мислил, че всичко ще тече по „мед и масло”. Но кой е допускал, че ще се говори за обиди, насилие и подигравки от страна на персонала към децата и младежите с увреждания? Три клипа, пуснати в медиите показват моменти от живота в тази, да си го кажем честно – все още затворена общност, които няма как да ни допаднат. В тях се вижда, че поведението на служителки от персонала е със силно съмнителна социална нагласа. Обиди към хора с увреждания, плющене на пешкири или шамари…човек може просто да развихри фантазията си. Но, така ли е всъщност?

Записи показват агресия в дом за деца с увреждания
 
Обвиненията за извършени непристойни действия от страна на персонала към лицата с увреждания идват от страна на Маринела Лазарова, ръководител на двата центъра – „Хризантема” и „Мирни дни”. Тя твърди, че след като през пролетта на миналата година е назначена за ръководител на тези структури е взела мерки по отношение на персонала. До тогава, по думите й, работодател се води Таня Христова, кмет на Габрово. По думите на Лазарова тя е информирана за проблемите в двата центъра.
 
Вярва ли някой, че Таня Христова е имала информация за нерегламентирано поведения на персонала към лица с увреждания и просто си е мълчала? Точно такова твърдение не звучи правдоподобно! Нито приятелите на кмета, нито противниците й биха допуснали, че тя има информация за вербално или физическо насилие над хора и би си мълчала.
 
От друга страна клиповете вече се разпространяват в публичното пространство. Тук се намесва и името на Даниела Василева – директор на социалната дирекция в Община Габрово, която би трябвало да е наясно със случая. Поне по твърденията на ръководителя Маринела Лазарова. Даниела Василева е на ход. За да получи яснота една ситуация, която се разкрива пред очите на широката общественост като скандал. Но той е предизвикан от едни клипове, изпратени до медии доста време след като този, който ги е изпратил е имал информация какво се случва.
 
Маринела Лазарова твърди, че е уведомила ръководителя на социалната дирекция в Община Габрово. Ако е така, защо и двете са мълчали? Василева като е видяла клиповете. Лазарова като е видяла, че няма резултат. Отговорите предстои да бъдат дадени.
 
В началото на декември се провежда среща при кмета Таня Христова, където тя иска да разбере дали г-жа Лазарова има доверието на своите подчинени. След като установява, че такова липсва тя изразява позицията, че Лазарова трябва да се оттегли. Това е информацията, разказана от Маринела Лазарова, която смята, че не е редно подчинените й да се произнасят по този въпрос.
 
Разиграват ли се хитри номера или ситуацията наистина е сериозна? И едното отричан ли другото?
 
Прокуратура, Агенцията за закрила на детето и Омбудман са уведомени. Разговорът с Маринела Лазарова, проведен по телефона вечерта на 22 януари слушайте в програмата на Българското национална Дарик радио на 23 януари, между 10:00 и 12:00 часа. Поканен да се включи по темата е и представител на Община Габрово, който пресцентърът определи.