Има новости в данъчната кампания за тази година
Има новости в данъчната кампания за тази година / Дарик Габрово, архив

 С четири нововъведения стартира данъчна кампания 2011г. по отношение облагането на доходите за физическите лица, съобщават от пресцентъра на НАП - Габрово.

 С 10% данък вече ще се облагат услугите към офшорни зони. Целта е да се спре изтичането на пари, ако източникът на доходи е България. Задължението е на местните физически и юридически лица, които изплащат тези доходи.

 От тази година данък от наеми ще се плаща авансово, ако те са получени от самоосигуряващо се лице. В тези случаи размерът на дължимия авансов данък се определя, като облагаемият доход се умножи по 10% данъчна ставка. Платецът ще прави удържането на данъка , като ще е задължен да го внесе до 10-о число на следващия месец в офиса за обслужване на клиенти на ул."Радецка" №11 в Габрово. Старата практика на облагане остава, ако договорните отношения за наем са между две физически лица.

 Трета разлика от данъчните задължение в сравнение с миналата година е въвеждането на служебна бележка, която ще се издава от платците на т.нар. други доходи, като плащане в натура, награди от конкурси или приходи от комисиони. Тези доходи не се облагат авансово, но чрез подадената бележка в данъчното ще се включват в общия доход на получателите им.

 Четвъртата промяна се отнася до санкция, ако не се издаде документ за получени доходи, като примерно от наем. Тя засяга единствено лицата, които не са длъжни да издават касов бон за получени от тях доходи. Документът трябва да съдържа получената сума, вида на предоставената услуга и данните на двете страни.Срокът за подаване на данъчните декларации и плащането на налога т. г. е до 2 май.