/ fortissimo.bg

На 23 февруари, петък, от 19:00 часа, в Художествена галерия „Христо Цокев“, на Габровския камерен оркестър ще гостува японската флейтистка Ацуко Кога. Програмата включва

Концерт за флейта и оркестър от немския бароков композитор Телеман, Сюита от чешкия романтик Леош Яначек, филмова музика от японския композитор Тору Такемицу и Концерт за флейта и оркестър от Рика Сузуки.

Флейтистката Ацуко Кога e родена във Фукуока, Япония. Завършва Музикалния институт Toхo в Токио, след което Парижката консерватория в класа на проф. Пиер-Ив Арто. Продължава обучението си в Германия вMusic Hohschule в Кьолн, както и в Мюнхен с проф. Андрас Адриан.

Ацуко Koга е лауреат на първи награди в многобройни международни конкурси в Италия, Испания, Румъния и Токио. Понастоящем е флейтист - солист на Оперно-симфоничния оркестър в Магдебург (Германия), както и международно изявен солист.

Ацуко Кога гастролира като солист в най-известните оркестри в Европа, Япония и Америка. Широкият й репертоар включва барокова, класическа, романтична и съвременна музика. За нея са написани и посветени многобройни съвременни творби за флейта. Ацуко Кога е записала пет компактдиска за етикета GENUIN  в Германия, както и за ANAGRAM  в Полша.