грипна епидемия
грипна епидемия / / Sofia Photo Agency, архив

От днес в област Габрово е обявена грипна епидемия. Заповедта на директора на РЗИ д-р Пенчоков е издадена поради повишените нива на заболеваемостта от остри респираторни заболявания.

Четири учебни дни училищата на територията на цялата област ще бъдат в грипна ваканция - от 31-ви януари до 5 февруари, включително.

Решението за обявяване на грипната епидемия е взето след проведено заседание на Оперативния щаб за борба с грип и ОРЗ, включващ представители на Областна администрация – Габрово, общинските администрации, ръководители на лечебни заведения в областта, РУО Габрово и РЗИ-Габрово.

Спира се работата на детските и женските консултации; Преустановява се провеждането на профилактичните прегледи и имунизации. Преустановяват се плановите операции. Временно се спират свижданията в болниците

Лекарите ще насочват за болнично лечение пациенти с усложнения, с тежки форми на грип и тези страдащи от хронични заболявания, в случаите когато лечението в дома би могло да доведе до риск от неблагоприятен изход.