И лечебните заведения  готови за зимата
И лечебните заведения готови за зимата / netinfo
Лечебните заведения на територията на Габровска област са готови за работа при зимни условия. Това декларираха директорите им по време на днешното заседание на Съвета за медицинско осигуряване при бедствия, аварии и катастрофи, което се проведе в РЦЗ Габрово. Според изнесената информация в лечебните заведения има достатъчно количество гориво, техника, медикаменти, а автомобилите са подготвени за движение през зимата.

Актуализирани са екипите включени в плановете за действия при военна обстановка и при бедствия аварии и катастрофи. Всички филиали на центъра за спешна медицинска помощ разполагат с високопроходими линейки. По време на заседанието директорите на лечебните заведения са поставили въпроса за приоритетно почистване и опесъчаване на пътищата до болниците.

Обсъдена е организацията и начинът на оповестяване при бедствия, аварии и катастрофи. Директорът на регионалния център по здравеопазване д-р Петър Стефанов е запознал участниците в съвета с изискването за своевременно представяне на информация в РЦЗ при кризисни ситуации и пътно транспортни произшествия с повече от петима пострадали или двама убити.

Идеята е данните да бъдат подадени по най-бързия начин в Националния координационен медицински център. Директорът на ЦСМП също е задължен при подобни кризисни ситуации и катастрофи незабавно да информира координационния център в София.