Готов е проектът на лечебните растения
Готов е проектът на лечебните растения / netinfo

Устройственият проект на лечебните растения и диворастящи плодове, разрешени за събиране за стопански цели в Национален парк Централен Балкан вече е готов, съобщават от дирекцията на организацията. Разработката е дело на екип от специалисти в областта на лекарствените растения, работещи в Института по ботаника към Българската академия на науките, избран за изпълнител на обществената поръчка с процедура на открит конкурс.

В устройствения проект може да се намери информация за10 вида лечебни растения от националния парк, разрешени за събиране със стопанска цел: черна и червена боровинка, мащерка, малина, шипка, жълт и петнист кантарион, сибирска и обикновена хвойна и миши уши. Сведенията са събрани, както от литературни източници, така и предоставена от дирекцията на националния парк.

 За целта парковите охранители работиха по предварително изготвено задание в рамките на Проект “Опазване на биологичното разнообразие и икономически растеж”, финансиран от Американската агенция за международно развитие.