Горската стража залови бракониери, убили благороден елен край село Зелено дърво
Горската стража залови бракониери, убили благороден елен край село Зелено дърво / Северноцентралното държавно предприятие

Мобилен контролен екип на Северноцентралното държавно предприятие - Габрово залови в понеделник вечерта двама бракониери в гората на местността Стефанията близо до габровското село Зелено дърво. На другата сутрин в района е намерен убитият благороден елен. Случаят е предаден на полицията.

След проведени оперативно-издирвателни мероприятия, служители на сектор „Икономическа полиция” са задържали двама габровци, съпричастни към деянието /на 41 г. и 43 г./. По случая е образувано досъдебно производство.

Горските стражари контролирали района от миналата седмица, когато засекли подозрителни следи от джипове, водещи навътре в територията на Ловно стопанство „Росица” - Лъгът.

Около 22,30 ч. в понеделник се чул изстрел. Тръгвайки по горския път, екипът се натъкнал първо на джип, в който бил габровецът Валентин С.

Този автомобил е „отцепката”, той сигнализира на съучастника, който е напред в гората”, обясни един от горските стражари.

Движейки се в посока на изстрела, на 3 километра в гората стражарите видели втори джип и след кратко преследване спрели неговия водач Петър П. В колата не е открито оръжие. И двамата мъже, известни на горската стража с предишни нарушения, отказали да дадат смислен отговор какво правят по това време в гората.

На следващата сутрин по светло горските стражари открили в близост до мястото, където е бил заловеният джип, кървав нож, патрон от ловна карабина и на стотина метра - убит 2-годишен благороден елен. Животното е с отрязани бутове, които не са намерени.

„Предполагаме, че във втория джип е имало поне още един човек, който е разфасовал и скрил месото, а после е избягал с пушката”, казаха горските.

„Районът е обект на постоянен интерес от бракониери”, разказа директорът на Северноцентрално държавно предприятие - Габрово инж. Иван Недков.

Миналата седмица край кв. Радецки пак бил констатиран незаконен лов с кучета - чула се стрелба, намерени са кървави следи от елен. Извършителите са установен - двама ловци от град до Шипка и един от село Ясеново.

„Залавянето на бракониерите край село Зелено дърво миналата вечер е резултат от постоянния контрол, който осъществяват служителите на стопанствата в Габрово и Лъгът и мобилните контролни екипи на СЦДП”, каза още инж. Недков.

По думите му, двамата са отдавна известни бракониери - част са от организирана престъпна група за търговия с дивечово месо.

„През  последните 15 години това е банда, която краде всичко от гората - дърва, дървен материал, риба, нафта и акумулатори от горските трактори. Действат заедно с други известни ни бракониери. И сега със сигурност не са били сами.

Акцията в понеделник вечер за  нас е частично успешна, защото вероятно няма да бъде намерено оръжието, с което е убит еленът. Но тя засилва решимостта ни да установим една зона, свободна от бракониерство във високата част на Балкана, поне от север.

Наистина, недоумявам как е възможно такива рецидивисти, от които е пропищял Балканът, още да не са получили заслужено възмездие”, коментира директорът на Северноцентралното държавно предприятие.