Габрово и Севлиево през Първата световна война
Габрово и Севлиево през Първата световна война / Регионален исторически музей Габрово

Изложбата „Габрово и Севлиево в Първата световна война” ще бъде открита от 15:00 ч. на 4 септември в сградата на Регионален исторически музей-Габрово, ул. „Николаевска“ 10 и ще бъде отворена за посетители до 15 септември.

Това е съвместна изложба на РИМ-Габрово и Исторически музей-Севлиево, посветена на 100 год. от участието на България в Първата световна война.

РИМ–Габрово представя 80 културни ценности – оригинални снимки, документи и предмети от периода на Първата световна война. Сред тях са: снимки на първият габровец военен летец Никола Дремсизов, панорамни снимки на Габрово, направени от цепелин през 1916 г., от военните действия на 23-ти Шипченски полк, грижи за ранените, войнишки бит, пощенски картички и карикатури от време на войната.

 

Габрово и Севлиево през Първата световна война
Габрово и Севлиево през Първата световна война


Сред експонатите могат да се откроят: манифест към българския народ за обявяване война на Сърбия, знамето на дружество „Инвалид“, бойна офицерска униформа, военни ордени и възпоменателен медал, трофейни пушки и казашка шашка, пушка „Манлихер“ на въоръжение в българската армия, кавалерийска сабя, предмети от войнишко творчество – дървена табакера, пръстени и др. В текст е представен бойния път на 23-ти Шипченски полк, в който служат най-много габровци, кратки сведения за убитите от Габровска област и града.

 

Паметник на инвалида
Регионален исторически музей Габрово, Паметник на дружеството на инвалида

 

Исторически музей–Севлиево се представят с около 70 снимки, документи и предмети. Снимките представят: Марин Конов (бъдещ кмет на Севлиево, осъден на смърт от Народния съд) и други севлиевци, пленено трофейно оръжие, свален английски самолет, войнишко ежедневие и др. От предметите могат да се посочат: ордени и медали от войната, военен шанцов инструмент – кирка и лопата, противогаз, австрийска военна шапка-каска, гилзи от снаряди, войнишко творчество – нож за рязане на писма, пепелник и вази от гилзи на снаряд и др. Приложени са подробни сведения за участието на севлиевци във войната и Списък на загиналите офицери, подофицери и войници от Севлиево.

 

Габрово и Севлиево през Първата световна война
Изложба, Габрово и Севлиево през Първата световна война