/ Община Габрово
Община Габрово ще бъде подпомогната с 50 хиляди лева за закупуване на две соларни пейки, устройство за мониторинг на въздуха и изграждане на чешма.

Средствата ще бъдат отпуснати по програмата „Микропроекти за климата“ на Националния доверителен екофонд (НДЕФ). Подкрепата е за малки проекти, допринасящи за намаляване емисиите на парникови газове или адаптация към климатичните промени, съобщиха от Общината.

Възстановяват автобусната линия Разград-Габрово

Предвижда се „умните“ пейки да бъдат монтирани в два от най-посещаваните градски паркове - „Колелото“ и „Младост“. Те ще имат слънчев панел, който ще произвежда енергия за зареждане на мобилни устройства и за вградено информационно табло.

В парка на „Колелото“ ще бъде поставена чешма „фонтанка“ с дозатор, за да не се разхищава водата. В квартал „Младост“ ще бъде монтирана станция за цялостен мониторинг на въздуха, каквито вече функционират на други места в града.

Заложено е да се проведе и публично събитие, посветено на Деня за борба с климатичните промени. Инициативата ще информира габровци за рисковете от промените в климата и възможностите за справяне с тях.

Срокът на проекта е пет месеца от подписването на договор с изпълнителя на дейностите.