Европейската патентна централа одобри иновационния метод на Славея
Европейската патентна централа одобри иновационния метод на Славея / netinfo
Севлиевката Славея Ангелска се завърна от Мюнхен, където представи проекта си „Начини за възприемане на звуци от хора с увреден слух” в централата на Европейското патентно ведомство. Там пред проверители на иновационни методи и специалисти в областта на медицинските технологии тя представи своята идея как хората с увреден слух могат да се научат да се наслаждават на музика.

След като достойно защити проекта си пред специалисти не само от Германия, но и от цяла Европа, сега системата за начално обучение на хора с увреден слух, която Славея разработи, ще бъде въведена и използвана в институти за обучение на хора с увреден слух в три европейски страни – Дания, Белгия и Холандия. До броени дни се очакват документите от патентната централа, които да дадат възможност децата със слухови увреждания в тези държави да бъдат обучавани да възприемат звуци и музика със революционния метод, разработен от младата севлиевка.

На среща си със Славея президентът на Европейската патентния център – г-жа Алисън Браймлоу, се удивила от уменията на севлиевското момиче и заявила: „Европа се нуждае точно от такива млади хора като Славея – интелигенти, енергични и целеустремени.”

Това бе поредното изпитание, пред което Славея се изправи, след като спечели с този проект Първо място на националния научен конкурс „Млади таланти” през май 2007 , и наградата на европейската патента служба и званието „Млад учен на Европа за 2007г.” на Международния конкурс „Млади учени” през септември 2007.

България участва от 10 години в престижния европейски конкурс „Млади учени”, но за първи път участник от България печели тази награда, и това е 12-класничката Славея Ангелска от Севлиево.