/ Музей Етъра
Той ще се състои догодина
Поредният Международен панаир на традиционните занаяти ще се проведе на 3 и 4 септември 2022 година в музей „Етър“.

Форумът ще бъде с балкански акцент, тъй като занаятите в страните от региона са запазени до голяма степен в техния автентичен вариант, за разлика от други европейски страни, където изделията са по-скоро дизайнерски.

Музей „Етър“ има установени добри контакти с различни организации от балканските държави, което би подпомогнало намирането на занаятчии на високо професионално ниво. „Етър“ е член на Балканска музейна мрежа и още тази година негови представители ще се включат в конференция с участието на културни институции от полуострова.

Музей „Етър“ представи габровския гайтан в Черна гора (СНИМКИ)

Усилията на музея  ще бъдат насочени към покриване на всички разходи – пътни, настаняване и хранене, за да бъде събитието по-привлекателно за чуждестранните майстори.

Съпътстващо събитие по време на Панаира ще бъде кръгла маса, която да обсъди актуални проблеми на музейната общност. Акцент върху това научно събитие ще бъдат не толкова докладите на специалистите, колкото дискусионната част.

Кметът на Габрово Таня Христова смята, че би било удачно да се осъществяват директни контакти с дипломати, които биха могли да съдействат за намиране на донори от страните си, има и европейски програми, които могат да подпомогнат реализацията на Панаира. Кметът на Габрово е убедена, че е необходимо да се работи със стъпки напред, тъй като различни европейски държави вече за събитията от следващата 2023 година.

По време заседанието на Оперативното бюро на XVIII Международен панаир на традиционните занаяти стана ясно, че на 3 и 4 септември 2022 година в музея ще има и „Алея на вкусовете“, на която ще се представят храни и напитки, характерни за населението на Балканите.

Патрон на Международния панаир на традиционните занаяти е Председателя на Народното събрание.
 
Музей Етъра