Огромен интерес към Международния панаир на традиционните занаяти в Етъра
Огромен интерес към Международния панаир на традиционните занаяти в Етъра / DarikNews.bg, Дарик Габрово

Хиляди посетители, над 120 майстори. Българи и чужденци. Интересът към ХІV Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО "Етър" е огромен. Провокация за публиката са старите традиции, липсата на кич и имената на големите майстори.
Провокация, очевидно е и майстор като Стефан Цанев, който умее да изработи истински произведения на изкуството. Майсторът, обаче, може и да се пазари, а ако се налага да смъкне от цената, за да привлече купувачите. Габровец е все пак и търговията е в сърцето му.

Стефан Цанев от Габрово предлага стоката си на Панаира в ЕМО Етър. Всичко е изработено ръчно от дърво, технологията е стара. Лъжици, гаванки, съдове за съхранение на храна и напитки - всичко това може да се намери на щанда на майстора.
Китайската конкуренция не го плаши, защото има достатъчно ценители. "Няма как да се обясни на един купувач, че българското е по-добро от китайското. Той сам трябва да го усети. Има хора, които да искат да научат занаята. Все още. Но при други занаяти нещата не стоят така и те изчезват", споделя Стефан Цанев.

Огромен интерес към Международния панаир на традиционните занаяти в Етъра
netinfo

Според този прочут в района майстор, държавата тябва да има политика за съхраняване на старите занаяти и техники. Майстор Стефан Цанев е изработвал дори бутилки от дърво:

"Материалът е орехов, наливаш ракията в такава бутилка и тя си свършва работата. Оцветява, дава приятен вкус, а ти само сервираш на гостите".

Днес по обед Лена Георгиева, председател на ОбС в Габрово официално откри Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО "Етър". Д-р Аксиния Бутева прочете поздравителния адрес от Министерство на културата.

Патронът на Международния панаир на традиционните занаяти - Цецка Цачева, председател на Народното събрание на Република България, също изпрати поздравителен адрес, който бе представен при официалното откриване.

Поздравителни адреси бяха поднесени от евродепутатите Момчил Неков от групата на социалистите и от Андрей Новаков от групата на ЕНП.

Депутатите Добромир Проданов от ГЕРБ и Кирил Добрев от Коалиция БСП лява България бяха официални гости на Международния панаир на традиционните занаяти.