/ Музей Етъра
Какво е гайтан и как се изработват предмети от него научиха участниците в международен проект, реализиран от Музея-галерия в черногорския град Никшич.

Специалисти от Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и България обмениха научните си и практически познания върху вълната и нейното предназначение в бита.

Представители на музей „Етър“ участваха в международния проект „Всички цветове на Черна гора – вълната от праисторията до съвременността – палеодизайн “.

Етръра
Музей Етъра


Директорът проф. д-р Светла Димитрова, ръководителят на отдел „Културен мениджмънт“ Светлозар Тодоров и аниматорът Елена Минковска се присъединиха към групата научни специалисти, художници, етнолози, студенти и експерти по текстил.

От четири години Музеят-галерия в Черногорския град Никшич реализира този проект, чрез който се изследва боядисването на вълна с растителни багрила, оформянето на изделия от вълна и тяхното използване.

Проектът включваше работилници за боядисване на вълна с растителни багрила, оформяне на вълна с традиционни техники, лекции, прожекции и изложби.

Майстори от страната ще демонстрират умения в музей „Етъра“ (СНИМКИ)

„Изборът на място и темата на проекта свързват най-важния праисторически археологически обект в Черна гора Crvena stijena и вълната – основният текстилен материал в Черна гора. Връзката между праисторията, вълната и археологията предизвиква интерес и е повод за изследвания и вдъхновение за тазгодишната работилница“, коментира директорът на Музея-галерия в град Никшич Йелена Джуканович.
 

Елена Минковска, аниматор в музей „Етър“ представи шиене с гайтан и работа с плъсти. Гайтанът е една от емблемите на българския музей на открито край Габрово. Тук е разположена действаща гайтанджийска работилница – истинска рядкост в наши дни, в която продукцията се произвежда със силата на водата. Елена Минковска показа как се създават различни изделия от гайтан.
 

Етъра
Музей Етъра


Проф. Светла Димитрова и Светлозар Тодоров участваха в работилница за създаване на глинени предмети от древността.   
Музей Етъра