Енергийни експерти от четири държави пристигат в Габрово
Енергийни експерти от четири държави пристигат в Габрово / Дарик Габрово

Експерти в областта на енергийната ефективност от Швеция, Испания, Италия и Гърция пристигат следващата седмица в Габрово. Те ще се запознаят с потенциала на нашата област в тази сфера и ще предложат решения за подобряване използването на възобновяемата енергия. Целта на визитата е експертите да придобият добра представа за състоянието на сектора «енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници» в област Габрово и да допринесат с опита си в обсъждането на начини и конкретни стъпки за по-нататъшното й развитие и привличане на инвестиции.

Чуждестранните експерти ще посетят габровски фирми, използващи в производството си възобновяеми енергийни източници. Предвидена е среща в Техническия университет, където ще се запознаят с пилотната фотоволтаична система от 10kW, проекта за инсталация на ветрогенератор и обучението по енергийна ефективност.

Акцент в посещението е Кръглата маса на тема „Възможностите на област Габрово в сферата на енергийната ефективност и възобновяемата енергия", която ще се проведе на 10.11. под патронажа на областния управител. Експерти от четирите общини ще представят политиката за енергийна ефективност в съответните общини, ще бъдат обявени данните от проведеното проучване на слънчевия потенциал в област Габрово, ще се презентират добри практики от Швеция, Испания, Италия и Гърция в сферата на енергийната ефективност.

Заключителен етап от посещението е срещата с областния управител Мариян Костадинов, пред който чуждестранните експерти ще споделят своите впечатления, ще предложат решения за подобряване на използваемостта на възобновяемата енергия и енергоефективни мерки.