Ел Камино във фотографска изложба на габровци
Ел Камино във фотографска изложба на габровци / skribezium.blog.bg

Изложба от фотографии на хора, изминали пътя на поклонниците до Сантяго де Компостела, ще бъде представена на 12 декември от 17.30 в зала Япония на Художествената галерия „Христо Цокев” в Габрово.

Над 200 снимки са включени в експозицията, съобщават организаторите от Народно читалище „Габрово 2002”. Пътят на пилигримите, който е дълъг 800 км. е бил извървян от групата габровци за 28 дни.

Векове наред поклонници изминават прочутия маршрут през Северна Испания, наричан Камино, до Сантяго де Компостела. Ел Камино започва във Франция, изкачва Пиренеите и върви от изток на запад по тях през цяла Северна Испания, докато стигне до изящната и прочута катедрала "Сантяго де Компостела", където се твърди, че са погребани останките на свети Яков. Самият път е около 800 километра, които се извървят пеша от различните поклонници, вървели по този път от хилядолетия — светци и грешници, щастливци и несретници, крале и кралици, генерали и войници. Казва се, че пътят върви под проекцията на Млечния път. Свещеният път може да се мине пеша, с велосипед или на кон.