Държавата ще покрива собственото участие на бедните при саниране на жилищата
Държавата ще покрива собственото участие на бедните при саниране на жилищата / Дарик Габрово, архив

С постановление на Министерския съвет от 7 май се гарантира възможността на собствениците, които са затруднени финансово, да могат да участват и да подобрят енергийната ефективност на жилищата си в многофамилни сгради.

Дима Лекова от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, която участва в информационните срещи с гражданите и домоуправителите в Габрово вчера и днес, пояснява, че социалната помощ осигурява 100% финансиране за определени категории хора.

Помощта е насочена към проекта и важи за сгради, които са кандидаствали за енергийно обновяване, вече са обследвани и имат одобрен индикативен бюджет. Едва тогава собственици с ниски доходи могат да кандидатстват за помощта, при условие, че имат доход до 310 лева на член от семейството през последните 12 месеца. До 400 лева доход е прагът за хора с нарушена трудоспособност над 50%, хора с вреждания или самотни родители. Те не трябва да имат друго жилище, което да генерира приход, или пък вече да им е отказан кредит за жилищно обновяване. Междуведомствена комисия ще разглежда молбите им, но процедурата по кандидастването още не е започнала.

Средствата ще бъдат от МРРБ, механизмът е създаден за хора, които имат желание, но нямат финнсови възможности, с цел да не спира процесът на обновление в сграда, където собствениците кандидастват по проекта за енергийно обновление. По този начин ще бъдат подпомогнати едно-две семейства със 100% финансиране. 75% от тях са осигурени от проекта, а останалите 25% задължителен собствен принос, ще бъдат покрити от бюджета.