/ ИАРА
Днес преписката по случая със заловения във водите на язовир „Христо Смирненски” със служебна лодка Красимир Цанев отново е постъпила в Районна прокуратура-Габрово. Това потвърди пред Дарик говорителят на институцията Людмила Рачева.  
 
Името на началника на Регионален отдел Надзор на язовирни стени и съоръжения (НЯСС) Северна Централна България - Красимир Цанев, бе забъркано в бракониерски скандал. На 16 май той е заловен да лови риба в забранения за това язовир Христо Смирненски, от който се снабдява с питейна вода Габрово.

Бил е със служебна лодка и автомобил, а служители на ИАРА и полицията откриват хваната бяла риба. Самият Цанев заяви пред Дарик радио, че този случай е маловажен, а в местни медии е тиражирана невярна информация. Той потвърди, че е бил със служебна лодка в язовира. 


Задържаха двама, бракониерствали в язовир "Христо Смирненски" 
 
Людмила Рачева информира, че на 31 май преписката е постъпила в Районна прокуратура. Тя е за евентуално извършено престъпление. На този етап от Прокуратурата заявиха, че няма да изнасят подробна информация за лица и събития.

На 4 юни, наблюдаващият прокурор е преценил, че има нужда от допълнителни данни по преписката, за да може да бъде решена по същество и я е върнал в полицията. В едномесечен срок, считано от днес 19 юни, прокурорът трябва да се произнесе дали има данни за образуване на наказателно производство. По негова преценка е възможно да има и отказ за такова. Възможен е вариант за ново връщане на преписката, ако има нужда от събиране на още доказателства.

Шефът на Надзора на язовирни стени и съоръженията за Северна Централна България бе забъркан в бракониерски скандал
 
Говорителят Людмила Рачева уточни, че първоначалната преписка от 31 май е постъпила от полицията. Тя информира още, че способите за събиране на допълнителни данни се избират по указание на прокурора, но какви точно са приложените в конкретния случай не може да бъде съобщено.