До 2020 г. броят на младите хора в област Габрово рязко ще намалява
До 2020 г. броят на младите хора в област Габрово рязко ще намалява / www.nocni zivot

Прогноза на Националния статистически институт показва, че в периода до 2020 г. броят на младите хора ще намалява, като особено рязко, това ще се отрази във възрастова група 20-29 години. Тенденцията е в пълна сила за област Габрово.

Това става ясно от Областния план за младежта през 2015 г.

Безработните младежи до 29 годишна възраст са 560 души.

В Област Габрово по постоянен адрес са регистрирани 4064 младежа на възраст от 14-17 г. Във възрастовата граница 18-29 г. няма конкретни данни.

Планът отчита, че "голяма част от младите хора на територията на областта проявяват интерес към спортните клубове и танцовите състави, както и към другите извънучилищни форми за развитие. Множество младежи от 15 до 19 години, посещаващи училище са включени в извънкласни форми, чрез целевото финансиране от Министерство на младежта и спорта.

Въпреки масовото навлизане на информационните технологии в бита и в работата, достъпът до информация на младите хора все още e ограничен. Публичните услуги в подкрепа на младите хора все още не са с необходимото качество и не достигат до всички нуждаещи се, особено до младежите в малките населени места".

С Планът може да се запознаете в меню „Администрация” /Документи/ Стратегически документи/ Регионални стратегически документи