Днес е Свети Спиридон - закрилникът на занаятите
Днес е Свети Спиридон - закрилникът на занаятите / netinfo
Днес църквата почита Свети Спиридон, който е общ патрон и закрилник на занаятчиите. Денят на Св. Спиридон се отбелязва като празник на различните еснафски организации - керемидари, тухлари, обушари, бакърджии, дюлгери.

Сутринта в църквата на Етъра, майсторите ще запалят свещ, за да почетат своите учители в занаята. Ще бъде отслужена и тържествена литургия. Предвидено е да бъде връчено майсторското свидетелство на новия майстор- мутафчия Милка Кръстева. Неин учител в занаята е етърският мутафчия Христо Маринов.

“Ние сме изключително горди, че не само успяхме да съхраним мутафчийския занаят, който вече е на изчезване в България, но е налице и приемственост. За първи път имаме жена в този занаят, който е чисто мъжки”, каза Иванка Лилова от Етъра.

Председателят на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти Светозар Кунгалов и Председателят на габровската група на задругата- Стефан Маринов, ще връчат майсторските свидетелства на трима резбари. Това са Веселин Димитров, Ивайло Станчев и Стефан Митев.

Всички майстори и персоналът на музея днес ще поднесат цветя на барелефа на Лазар Донков- създателят на Етъра.