книги
книги / dariknews.bg

От Регионална библиотека Априлов-Палаузов съобщиха, че в Дома на Европа в София се е провела кръгла маса с международно участие на тема „Авторско право и библиотеките“. Директорът Савина Цонева се е включила във форума. 

Видео-приветствие към участниците поднесла Мария Габриел – еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество, а в работата на кръглата маса участвали Емил Радев, евродепутат и член на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент, Мануел Матео, член на кабинета на еврокомисаря Мария Габриел, Емилия Милкова, депутат в 44-то Народно събрание, членовете на изпълнителния комитет на ЕБЛИДА – ръководители на библиотечните асоциации от Германия, Великобритания, Финландия, Дания, Италия, Швеция, Испания, Нидерландия, Люксембург, Латвия, както и представители на Международната федерация на библиотечните асоциации и институции (ИФЛА).

В дискусиите са взели участие университетски преподаватели, представители на неправителствени организации, академични и обществени библиотеки.

Форумът е организиран от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) и ЕБЛИДА с подкрепата на Министерство на културата и е част от съпътстващата културна програма за Председателството. Съорганизатори са Фондация „Глобални библиотеки – България“ и УниБИТ. На форума бяха обсъдени теми за Европейската реформа в областта на авторското право и мястото на библиотеките в този дебат, както и ролята на библиотеките като образователни и културни институции, имащи за цел да съхранят и представят многообразното книжовно културно наследство и, чрез възможностите на цифровите технологии, да го направят достъпно до всички потребители.

 На кръглата маса беше приета Декларация за ролята на библиотеките за по-силен Европейски съюз.