Да ни събира отново и отново духовната храна, съхранена в Дома на културата
Да ни събира отново и отново духовната храна, съхранена в Дома на културата / 100 вести

С грандиозен концерт, бурни овации и препълнена зала, бяха отбелязани 50 години Дома на културата "Емануил Манолов" в Габрово.

Събитието събра танцьори, хореографи, музиканти, поети и културни дейци работили през последния половин век на голяма сцена в Дома.

Бивши и настоящи служители и самодейци излязоха преди началото на спектакъла пред входа, за да изпеят песента на композитора Емануил Манолов, патрон на дома – „Хубава си, татковино!“.

На сцената се изявиха: Камерен оркестър-Габрово, Танцов ансамбъл Сивек, Оркестър Габрово, джаз-певицата Весела Морова, Танцова школа Лиана, пианистката проф. Ружка Чаракчиева, ДФА Габровче, поетесата Райна Ботева-Бонира. Габровци станаха на крака за да отдадат нужната почит на  Валя Балканска, гайдаря Петър Янев и трио Тенорите, които бяха специални гости на концерт-спектакъла.

Зрителите имаха възможност да изгледат кратък документален филм за Дома на културата, като много от тях разпознаха себе си в старите архивни кадри.

При едно от гостуванията си в Габрово, световноизвестният габровски цигулар проф. Минчо Минчев, даде интервю, в което отправи своето послание към габровци. То беше излъчено по време на спектакъла.

Грамота за принос в развитието на българската култура изпратиха от Министерство на културата на Република България по случай 50-годишния юбилей.

Идейната и емоционална нишка, която водеше сюжета на спектакъла, бе за нуждата и традицията в Габрово от духовни следи и съприкосновението с изкуството като хляб за душата. Спонсорите на голямото събитие, които с подкрепата си го направиха възможно, получиха поклон от организаторите и сецанаристите - Рекламна агенция "Елмазови" и сноп древно жито – лимец. В края всеки от зрителите си отчупи късче хляб с пожеланието "да ни събира отново и отново духовната храна, отгледана и съхранена в Дома на културата на Габрово".