Борисов
Борисов / ПП ГЕРБ
На снимката: Малък тунел под Бакойския баир, част от обходния път на Габрово

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, водачът на листата на ГЕРБ-Габрово и бивш вицепремиер Томислав Дончев, министърът на финансите в кабинета „Борисов“ Владислав Горанов и кметът на Габрово Таня Христова направиха оглед на напредъка на строителството по проект „Обходен път на Габрово с тунел под връх Шипка“. Проектът е над 100-годишен, но реализацията му стана факт, благодарение на двете правителства на Бойко Борисов.
 

Борисов
ПП ГЕРБ

Малък тунел под Бакойския баир, част от обходния път на Габрово

Бойко Борисов бе категоричен, че АМ „Хемус“ и тунелът под Шипка са приоритетни проекти, които ще бъдат достроени в следващ мандат на ГЕРБ. „Ще видите разликата – след 3-4 години Северна България ще изглежда по напълно различен начин. Това ще доведе повече инвестиции в региона“, обясни той. Борисов даде пример с двете големи фирми в Габрово и Севлиево, които посети. „Всички предприятия в региона искат да се разширяват, да създават повече работни места. Те произвеждат продукция за износ и транспортът е основно перо в разходите им“, посочи председателят на ГЕРБ.
 

Борисов
ПП ГЕРБ

Борисов изрази задоволството си от напредъка по проекта.  „Тук беше празно миналата година, а сега му се вижда края. Оптимист съм за изпълнението на проекта – вече не могат да го спрат. Ако след 26-ти март ГЕРБ сформира правителство, ние гарантираме, че ще го завършим. До две години ще извадим тежкия трафик от града и той ще минава по този обходен път“, изтъкна лидерът на ГЕРБ. Бойко Борисов заяви, че скептиците ще се окажат прави за провала на изпълнението на проекта, ако българските граждани направят грешен избор в неделя. „Хората трябва да гласуват разумно и да решат какъв модел на държавно управление искат. Ако изберат друга партия, аз съм сигурен, че няма да има нито АМ „Хемус“, нито тунел под Шипка. Ако е могло с празни приказки да се направи нещо, досега да е било свършено. Ако беше лесно, щяха да са направили АМ „Хемус“ не само до Правец“, коментира той.
 

Борисов
ПП ГЕРБ

По думите му, новите отсечки са от голяма необходимост за здравето и спокойствието на габровци. „Това са стратегически проекти, които ще увеличат инвестициите в региона в пъти. Постигнахме 3,6% икономически растеж и можем да подобрим постигнатите резултати в следващ управленски мандат. Така се вдигат доходи и пенсии. Всичко останало са обещания, които ще счупят държавата“, каза още Борисов.

Томислав Дончев коментира, че ГЕРБ има приоритети и конкретни цели за развитието на региона на Габрово и на цялата страна. „За Габрово ние не даваме празни обещания, те са дисциплина на други. Ние имаме приоритети и цели да продължим това, което е започнато. Разбира се най-важното за Габрово е да се отвори към света – на юг чрез тунела под Шипка и към Варна и София чрез „Хемус“, каза Томислав Дончев. По време на огледа стана ясно, че обходният път на Габрово е готов наполовина, като в момента се строи едно от двете най-сложни и скъпи съоръжения – малкият тунел под „Бакойския баир“, който ще е дълъг 540 метра. От него вече са прокопани над 70 метра.
 

Борисов
ПП ГЕРБ

По думите на Дончев за габровска област от изключителна важност е и въвеждането на дуалната система на обучение. „Основен акцент тук трябва да е професионалното обучение. То не е проблем само в Габрово, а в градове, в които има индустрия, защото се налага бизнесът сам да си обучава работниците, а в същото време имаме държавни училища, в които се изучават професионални специалности. Това, което ме окуражава е, че аз не видях нито един инвеститор или работодател, който да е скептичен към тази система. Всички са в очакване да се въведе, а те да допуснат младежите да стажуват в производствата им“, обясни още Томислав Дончев.