Среща с бизнеса
Среща с бизнеса / Областен управител Габрово
„Работа през лятото, защо не?“ - спонтанно предложиха представители на бизнеса по време на среща на областния управител с директори на училища и работодатели, участвали в инициативата „Дойдох. Видях. Избрах!“.

Седмицата на кариерно ориентиране се проведе за седмокласниците от всички учебни заведения на територията на община Севлиево в периода 12–15 февруари. Това беше повод за срещата, по време на която всеки имаше възможност да сподели впечатленията си от организацията и реализирането на инициативата, която пряко кореспондира и с приоритетите на Правителството по отношение на образованието.

Седем бизнес правила, които струват нула лева, но дават всичко

Областният управител благодари на всички за отговорното отношение и коментира, че това е една изключителна възможност децата, особено от малките населени места да посетят  различните структуроопределящи фирмите и да знаят какви възможности за реализация имат.

„Съдейки по коментарите и анкетите, които са попълни смятаме, че инициативата има резултат.“ – каза още Петкова. Това мнение споделиха и представителите на бизнеса, които са категорични, че това е добро начало, което не трябва да остава единичен случай, а да се превърне в практика. Фирмите и друг път са отваряли вратите си за ученици, но тази инициатива го направи много по-мащабно, коментираха още работодатели.
 

Колко важен е моралът в бизнеса за постигане на печалба



Направено беше предложение освен седмокласници да бъдат включени и ученици от 11 и 12 клас, в които представителите на бизнеса виждат своите потенциални работници, а защо не и да работят през лятото там ако имат желание. Едно от предимствата на тази инициатива е правилния избор на целева група – участници, сподели друг участник от срещата, но и отправи предложение да се утвърждават паралелки в план-приема, които са необходими, а не удобни. 

В процеса на кариерно ориентиране на едно дете много сериозна роля играят родителите, затова е необходимо да бъдат включени и те, категорични са участниците в седмицата „Дойдох. Видях. Избрах!“. Седмицата ще продължи и в другите общини от областта, след което ще бъде представено официално обобщение.