ЕС знаме Европа
ЕС знаме Европа / Gulliver/Getty Images
9 май – Ден на Европа ще бъде отбелязан тържествено в Дряново. В празника ще се включат както деца и младежи, така и хора от третата възраст. С хората от Дневния център за стари хора ще си поговорим за наближаващите избори за Европейски парламент, за това колко силно Европа влияе на ежедневието ни. Децата на Дряново ще покажат как те виждат Европа в рисунките на асфалт, ще има парад на знамената на страните членки. Ще бъде поставено началото на „Алея на Европа“ 

Организатори на събитието са Община Дряново, Европейският информационен център „Европа директно“ Габрово при Габровската търговско-промишлена палата в партньорство с  РСО „Централна Стара планина“.

Отбелязваме Деня на Европа

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. се отбелязва официално 9 май – Деня на Европа.