/ / Gulliver/Getty Images
Отбелязваме Деня на Европа
101499
Отбелязваме Деня на Европа
  • Отбелязваме Деня на Европа
Отбелязваме Деня на Европа, посветен на основаването на Европейския съюз. Тази година, в навечерието на европейските избори, темата в Брюксел и Страсбург е изборът, който правим за бъдещето си.
 
С мисъл за бъдещето можем да се насладим на различни събития, организирани за празника на Общността. В Пловдив гостува „Фестивал на светлините“. В столицата пък ни очакват концерти, кинопрожекции, а и щанд с информация за потребителските ни права, като и за възможностите за работа, бизнес, обучение и култура в Европейския съюз.
 
Българският държавен глава Румен Радев ще присъства на тържествена церемония през сградата на президентството с начало 10 часа, на която ще бъде издигнато знамето на Европейския съюз. Там ще бъде и вицепрезидентът Илияна Йотова, която по-късно, в 11.30, организира Студентска лаборатория „Тема: Европа“ в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
 
Столична община организира три концерта и исторически маршрут, посветени на празника. От 11.00 часа на бул. „Витоша“ до паметника на Алеко Константинов жителите и гостите на столицата ще могат да чуят изпълнения на Джаз формация „София“. При лошо време концертът ще се проведе под купола на Ларгото. От 12 часа пред Народен театър „Иван Вазов“ ви очаква „Европейска музикална разходка“ със Софийския духов оркестър. Ако времето не позволява, концертът няма да се проведе. От 18.30 под купола на Ларгото ще има концерт на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров и Софийски камерен хор „Васил Арнудов“ с диригент Теодора Павлович.
 
На 9 и 10 май от 16 часа с начална точка Паметникът на Васил Левски на бул. „Васил Левски” исторически маршрут ще разкаже за изграждането на София като европейска столица.
 
Информационен щанд и безплатно кино за Деня на Европа организират Европейските информационни мрежи в България. В 10.30 в Дома на киното в София представители на потребителската организация ще дават информация и съвети за правата ни при пътуване, пазаруване и почивка в рамките на Общността, както за възможностите за работа, бизнес, обучение и култура в ЕС. През целия ден ще има и прожекции на европейски филми с безплатен вход.
 
По случай празника в Пловдив за пръв път ще гостува „Фестивалът на светлините“. На 9 и 10 май от 21:30 часа жителите и гостите на града по тепетата ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра „оживяват“ под цветните светлини на завладяващо 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации.
 
Идеята за създаването на Съюза се ражда на 9 май 1950 година в Париж. Тогава френският външен министър Робер Шуман споделя идеята си за ново сътрудничество в Европа, а година по-късно се създава европейската институция, към която и България се присъедини през 2007 година.