63 лаптопа за Гимназията по туризъм
63 лаптопа за Гимназията по туризъм / netinfo
63 лаптопа и 13 проектора получи Професионалната гимназия по туризъм в Габрово. Компютрите са предоставени по пилотен проект на просветното министерство за въвеждане на информационните системи в образованието.В разработката участват 28 учебни заведения от страната, по едно от всяка област.

Целта на проекта е чрез пълно информационно обслужване да се получава актуална и точна представа за протичането на учебния процес – започнали учебни занятия, отсъствия на учениците, оценяване и редица сравнителни справки и анализи.

Директорката на гимназията Диана Иванова каза пред Дарик, че всеки един от учителите ще разполага с персонален лаптоп, с който ще влиза в часовете. В компютъра ще бъдат вкарани електронни дневници на класовете, различни справки и учебни разписания. Всяка въведена от преподавателя информация ще се отразява автоматично и в компютъра на директора. До 24 часа тя трябва да бъде достояние и за министерството.

Във всеки един момент представител на просветното ведомство може да провери как протича учебния процес в даден клас и дори за даден ученик. „Засилва се контролът, но съм сигурна, че е за добро”, коментира Иванова. Според нея учителите са малко притеснени, но всеки един от тях е преминал през курс за компютърна подготовка и ще е в състояние да се справи с нововъведението. Предвижда се родителите също да имат достъп до информацията, касаеща тяхното дете.