Кметът Мирослав Семов
Кметът Мирослав Семов / Община Дряново
На всеки трети ден в Дряново стартира по едно ново начинание
В средата на мандата кметът на община Дряново Мирослав Семов представи постигнатите през периода резултати в цифри. Той припомни, че Дряново е най-малката община в област Габрово и бюджетът, с който разполага е около  8 000 000 лв.
 
Сумата, вложена в община Дряново за двете години управление на Мирослав Семов от спечелени проекти е на стойност 25 499 000 лв.

Сумата, вложена в община Дряново за двете години управление на Мирослав Семов от спечелени проекти е на стойност 25 499 000 лв.
Община Дряново

„Внушителните средства са ясна заявка за амбициозна политика и бъдещо развитие на общината.Част от проектите са реализирани, други са в ход, но големите инвестиции предстоят. В общината неуморно работи екип, който прави всичко по силите си да бъдат осигурени максимален брой средства, защото е ясно, че с капиталови няма да може да се направи почти нищо”, коментира за Дарик Мирослав Семов.  
 
Кметът Мирослав Семов работи по 148 приоритета през този мандат

По думите му амбициите на настоящото ръководство са насочени в различни области. В рамките на одобрените инфраструктурни проекти са ремонтирани трите църкви на града, чието състояние беше критично. Сумата е на стойност 2 200 000 лева.
 
На мястото, където преди време беше разположено общинското сметище предстои да се извърши затревяване и залесяване, чиято стойност 1 600 000 лв.
 
По проект „Красива България“ е напълно обновена сградата на кметството  в Царева ливада. Вложените средства са в размер на 160 000 лв.
 
От началото на тази седмица официално са подписани договорите и тече процедурата  по проектите за цялостен ремонт на пътя Дряново-Радовци-Царева ливада, който има не само значение за хората, но и за бизнеса в региона. Стойността на този проект е 6 000 000 лв.
 

Мирослав Семов: Бизнесът видя, че усилията ни са насочени към създаване на по-добри условия за развитие


Много скоро ще стартира ремонта на училище „Максим Райкович”, което има историческа  и патриотична стойност за дряновци. С осигурените средства на стойност 1 200 000 лв., освен обновяване сградата на училището ще бъдат построени спортни площадки и ще бъдат облагородени прилежащите площи. Така учениците на Дряново ще преминат към едносменен учебен процес и ще се обучават в иновативна и модерна сграда.
 
Инфраструктурните проекти включват и одобрените средства за ремонт на девет улици в града в размер на 1 990 000 лв.
 
Спечелен е проект на стойност 3 600 000 лв. за ремонт на старата сграда на НЧ „Развитие 1869“, която е една от емблематичните за Дряново.
 
Домът за хора с психични заболявания в село Радовци ще бъде закрит.За целта , вече е одобрен проект на Общината на стойност 3 990 000 лв., с които ще бъде построен нов квартал със 7 сгради за болните хора.
 
Благодарение на подписаните договори и подкрепата на Министерството на труда и социалната политика  , по програма „Развитие на човешките ресурси“ Община Дряново вече работи по проект „Социално икономическа интеграция“, за който за осигурени 450 000 лв. Общината е директен бенефициент по проекта „Образование и интегриране на учениците от етническите малцинства“, по който  предоставената сума е 890 000 лв.
 

Втора година работи Център за интегрирани услуги, осигуряващ лични и социални асистенти на възрастни и болни хора с бюджет от 500 000 лв. Спечелен проект осигури топъл обяд за нуждаещи се на стойност 60 000 лв. Проектът за Социално предприемачество даде възможност в сферата на озеленяването да бъдат ангажирани трайно безработни, като осигурената сума е 199 000 лв.
 
Доброто партньорство с Министерство на образованието осигури за децата на Дряново нов училищен автубос за 250 000 лв. Други 350 000 лв. са вложени в реализацията на четвъртата модерна спортна площадка в СУ „Максим Райкович“.
 
В сферата на екологията са одобрени 7 проекта на стойност 65 000 лв., които ще  бъдат предоставени на различни населени места в общината.
 
Община Дряново има отлично работеща стратегия за бездомните кучета. Частен приют, управляван от английски граждани, живеещи у нас. През него са преминали повече от 800 кучета, за които се полагат добри грижи, а повечето от тях вече са осиновени.
 
На 30 април бе подписан договор за стартиране на Местна инициативна група (МИГ) „Дряново и Трявна в сърцето на Балкана” (по Програма за развитие на селските райони за период 2014-2020 г.). След два неуспешни опита тази инициатива вече е факт. Сключеният договор ще донесе на двете общини 7 343 000 лв., които ще бъдат разпределени в различни направления. Те ще дадат шанс за развитие на местния бизнес, ще подпомогнат неправителствените организации и публичните институции.

Защо кметът Мирослав Семов определи като „удар на годината“ Местната инициативна група между Дряново и Трявна?
 
От собствения си бюджет Община Дряново направи 2 100 000 лв.капиталови разходи за инфаструктурни дейности.
 
284 са събитията и обектите, реализирани от началото на мандата. Това означава, че на всеки трети ден в Дряново стартира по едно ново начинание.

За Дряново като място за екологични производства и туризъм разказва Мирослав Семов в програмата на Дарик радио днес след 10:00 часа.