Кметът Мирослав Семов работи по 148 приоритета през този мандат
Кметът Мирослав Семов работи по 148 приоритета през този мандат / Мирослав Семов, личен архив

По 148 приоритета работи администрацията на Община Дряново, 138 са предложени от кмета Мирослав Семов, останалите са добавени от екипа му. Става въпрос за инициативи, които са в процес на изпълнение до края на мандата. Семов определи тези приоритети като „гръбнак на мечтите, които ще следваме".

Повечето от тях са свързани с възможностите, дадени на страната ни чрез финансовите механизми на ЕС. Тъй като годината е нулева, инициативите са в бъдеще време.

„Ние сме готови с проектите и можем да ги предадем. Те са изпълнени със съдържание, с визия и с чувство, бих казал", коментира Семов пред Дарик.

Кметът на Дряново смята, че силно изразения демографски срив в общината е заплашителен.

Цялото интервю с Мирослав Семов по Дарик радио може да слушате тук.

„Ако не реагираме с категорично различни мерки, ние сме застрашени да намалеем още повече. Колкото да се твърди, че един кмет не бива да се занимава с икономика основно внимание обръщаме на всеки един потенциален инвеститор.

Винаги разбираме кой се интересува от бизнес и го каним в Общината. Може нищо да не се случи, но ние отдаваме необходимото внимание на предприемача, за да му обясним, че администрацията би съдействала по всеки един законен начин", каза Мирослав Семов.

Екипът на кмета не пропуска детайлите, когато се подготвят такива срещи. Пред сградата на Общината се поставят съответните знамена - българското и на държавата, от която е потенциалния инвеститор.

Семов смята, че това дава положителен резултат. В рамките на десетте месеца от началото на мандата в Дряново има четирима нови инвеститори.

„Това са потенциални нови работни места. Фирма, която е българо-юарска ще произвежда телфери и приспособления за количките им и други части. Продукцията е насочена към западните пазари и ЮАР. Друга фирма ще произвежда матраци. На този етап са в процес на закупуване на място, на което ще се построи завода. Третата фирма е за производство на ковчези, които ще се продават в западни страни".

Най-голямата в страната ферма за производство на козе мляко и продукти от него предстои да стане факт в дряновското село Косарка.

„Идеята е до края на следващата година био-фермата за кози да е готова с всички необходими документи и да започне работа. В нея ще има 1000 животни. Инвеститорът е от Швейцария", разказва кметът на Дряново.

Колеж по динамично биоземеделие отваря врати в Дряново до две години

Вагонният завод в Дряново от доста време е със сериозни задължения, малко на брой работници, които получават ниски заплати. Част от задълженията са към Общината, която с помощта на новото ръководство ги разсрочва и успява да спре търгове, с които се е целяло източването на предприятието. Екип на завода е в Иран, където преговаря за изгодна сделка.

„Дай Боже да се осъществи, това ще даде възможност за работа и за производството на вагони", казва Семов. Идеите в областта на образованието е да се спре затварянето на училища в Дряново.

„Започвам този мандат много по-спокойно", споделя Мирослав Семов, който през 1999-2003 г. отново бе кмет на Дряново. „Сега е много по-спокойно, защото има Европейски съюз и неговите програми. Хората и проблемите, обаче, са същите. В първия мандат не обръщах такова внимание на икономиката. Сега мисля, че е много важно да се работи с бизнеса и той да бъде подпомаган. Това вероятно има връзка с работата ми в частния сектор. Смятам, че в Дряново трябва да се развива събитиен бизнес. Много лесно е да имаш природни дадености и традиции и хората сами да идват. Ние трябва да измисляме различни инициативи, които да привлекат туристи. Такова събитие беше Милан джуниър камп, сега ще реализираме идеята за едно рали, стимулираме селата да върнат своите традиционни празници. Ще продължим да работим в посока развитие на делтапланеризма".

В Дряново създават кънтри фестивал. Идеята има бъдеще и не е самоцелна.

„В България има много чужденци, в Дряновска община - също. Не са необходими кой знае колко средства, за да се оформи едно място като къмпинг, където да се провежда този фестивал. Той ще бъде по-скоро за аматьори и смятаме, че ще привлече хора от цяла България".

През 2002 година бе първото издание на младежки фестивал в Дряново. Досега втори не е осъществен, а 14 години по-късно Мирослав Семов получава възможността да осъществи идеята си. Фестивалът „От дума на дума, от песен на песен" ще бъде разширен.

„Колкото повече се чува името на Дряново - толкова по-добре", казва Семов и споделя, че е забелязал как участници в Милан джуниър камп се завръщат в Дряново без конкретен ангажимент, а по-скоро за семейна почивка.