121 проверки на общопрактикуващи лекари за извършeни профилактични имунизации
121 проверки на общопрактикуващи лекари за извършeни профилактични имунизации / Дарик Габрово, архив
121 проверки на общопрактикуващи лекари за извършване профилактични имунизации
50427
121 проверки на общопрактикуващи лекари за извършване профилактични имунизации
  • 121 проверки на общопрактикуващи лекари за извършване профилактични имунизации

16 727 души са имунизирани и реимунизирани в Габровска област през 2011 година. Това е   79% от подлежащите на задължителни имунизации и реимунизации,  съобщи директорът на регионалната здравна инспекция д-р Петър Стефанов. По-голямата част от необхванатите са отложени по медицински показатели, само в няколко случая се касае за отказ.

Съставени са 5 акта на родители, отказали профилактични имунизации за децата си. Инспекторите са извършили 121 проверки на общопрактикуващи лекари относно изпълнение на задълженията им, свързани с имунизациите. Инспекторите проверяват колко ваксини са отпуснати и колко са отчетени, като при разминаване се налагат санкции.

 В една практика са установени сериозни пропуски и до края на март е даден срок за попълване на  имунизационния статус на пациентите от листата. Касае се за около 30 случая, като въпреки че имунизациите не са извършени, лекарката е давала бележки за редовен имунизационен статус, които са представени в социалната служба за получаване на месечни помощи.

 380 деца през миналата година са обхванати от извънредната полиомиелитна имунизация.