Рехабилитиран е пътят до Северняк
Рехабилитиран е пътят до Северняк / Дарик Добрич
Жители на няколко села от община Крушари се събраха, за да обсъдят закъснялото отваряне на ГКПП Северняк. Срещата се състоя в събота. Присъствали са жители на селата Поручик Кърджиево, Коритен, Абрит, Капитан Димитрово, Северняк и Александрия. Пред Дарик един от организаторите – Стоян Казаков, разказа, че хората недоумяват защо вече 4 години се бави стартирането на работата на пункта, който ще свързва крушарското село Северняк с община Добромир в Румъния.
 
През 2012 г. е подписана спогодба между България и Румъния за откриване на два нови трансгранични пропускателни пункта – Северняк в Добричка област и Кайнарджа в Силистренска. Заради тях е направена рехабилитация на пътната мрежа на територията на общините, които се намират в непосредствена близост до границата с Румъния. В Добричка област е изграден път до село Северняк, където трябва да бъде КПП.
 
След 2013 г. по неясни причини властта забравя за този проект, реализиран по Програмата за трансгранично сътрудничество 2007-2013. Казаков посочи, че досега жителите на община Крушари не са подавали сигнали, разчитали са на развитие, но вече държат да се отвори КПП-то, защото това ще оживи района, ще доведе румънски туристи, ще позволи изнасяне на земеделска продукция и други стоки. По думите на Казаков, всички пътища са в идеално състояние, от румънска страна са построени две сгради, които ще служат на граничарите. „Доколкото разбираме“, посочи той, „проблемът е, че няма захранване с електричество на пункта, както и не са заделени средства за възнаграждения на българските служители там.“ Според думите на Казаков, от румънска страна са заявили, че те са готови с всичко, което е трябвало да направят за отварянето на ГКПП, но българската държава не е свършила работата си.
 
На срещата в Крушари са присъствали представители на ПП ГЕРБ, които заявиха пред Дарик, че са поели ангажимент да придвижат случая. Кандидат-депутатът Красимир Николов и общинският съветник от Добрич Иван Иванов са посетили контролния пункт и потвърдиха, че няма прокарано електричество дотам. Според Николов трябва да се осигурят средства и за поставянето на две постройки за българските служители, както и бариера. Той каза, че пътищата са в идеално състояние. „Ние ще направим всичко възможно в най-кратък срок след изборите, ако сме в управлението, да придвижим доизграждането на ГКПП Северняк и той да бъде отворен“, заяви Николов.