Задържаха 22-ма бежанци край каварненското село Свети Никола
Задържаха 22-ма бежанци край каварненското село Свети Никола / Дарик Добрич

22 -ма бежанци са открити и задържани в района на каварненското село Свети Никола, съобщи кметът на Каварна Цонко Цонев. Сред тях има една жена и две деца - на 6 и 10 години. По информация на бежанците в групата е имало още около 10 души и те в момента се издирват. Най-много от задържаните са от Афганистан и Пакистан, има и двама сирийци.

Бежанците са засечени около 12.00 часа от кмета на село Свети Николова Иван Стоянов и служители на Полицейското управление в Каварна. Те са пътували с турска яхта, която вече е открита и в момента се изтегля на буксир от катер на гранична полиция, съобщи още Цонев.

Бежанците обяснили, че са платили по 2500 евро, за да ги превозят от Истанбул до Румъния, но после им казали, че нафтата е свършила и около 8.00 часа тази сутрин ги оставили между Болата и курорт "Русалка". "Това е единственият залив, където може да се свалят хората, което означава, че този който ги е докарал е знаел къде ще ги свали", посочи Цонев. той подчерта, че яхтата е пътувала от Резово до района на каварненското село Свети Никола без никой да я засече и предположи, че става въпрос за регулярен канал за бежанци.

В групата има предимно млади хора, в добро здравословно състояние, обясни кметът на Каварна. Те ще бъдат настанени в общински стаи, а БЧК - Добрич ще осигури минерална вода, храна и легла. Бежанците ще бъдат прегледани в каварненската болница. Осигурен е преводач, с помощта на който те се разпитват. Служители на Социални грижи, проверяват дали двете деца имат придружители. Ако се окаже, че пътуват с възрастни ще останат с тях, ако не, ще бъдат настанени в отделна стая.