Делегация от Силистра посети Япония
Делегация от Силистра посети Япония / netinfo
Официална 8-членна делегация, водена от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов, се завърна от Япония. Делегацията бе на посещение в град Сакурагава, с която община Силистра има сключен договор за двустранно сътрудничество. Силистренци участваха в най-големия празник в общността Яма закура - празник на цъфналата планинска вишна.

Делегацията  се е срещнала с Н. Пр. Борислав Костов - посланик на България в Токио, съобщиха от пресцентъра на Община Силистра. Разговорите между кмета д-р Юлиян Найденов и посланика са били в контекста на задълбочаването на сътрудничеството между България и Япония. Вносът на продукти от хранително вкусовата промишленост се разраства,  е отчел посланик Костов. "Община Силистра и в частност кметът  д-р Найденов заслужава похвала, че само 7 месеца след сключване на споразумението сте тук, заедно с екипа си и с местния бизнес", заяви посланикът.

В дните на пребиваването на силистренската делегация са  постигнати конкретни договорености между кмета на Сакурагава - Хидеки Оцука и д-р Юлиян Найденов за размяна на дейности в областите култура, образование, гражданско общество, спорт и бизнес партньорства. Кметовете са  присъствали  на първи разговори и конкретни договорености за износ на вино от българска страна за Япония.

В приветственото си слово  по време на тържестеното  откриване на празника в Сакурагава , д-р Юлиян Найденов  е отправил  покана към  японски деца да участват в  танцовия фестивал "Утрешният мир започва с днешното приятелство", който се провежда в Силистра. Книги с български народни приказки са дарили силистренци на учениците от училище в Сакурагава , в което се обучават 325 деца до 15-годишна  възраст.

Делегацията  е посетила поклонически храм, в който е била отслужена церемония - молитва за здраве и благоденствие на хората от Силистра и Сакурагава. Българските представители са  посетили и  музея на камъните, където всяка година български склуптори творят в Сакурагава. На музея д-р Найденов  е подарил реплики на артефакти от нашите земи.

По време на официалния прием  д-р Юлиян Найденов е поканил домакините да се включат в празника на на динения мед в с. Смилец, община Силистра.
По време на официалните разговори между представителите на домакините и гостите от Силистра е станало ясно също, че  Сакурагава ще е град - домакин през  2020 г. на Олимпийските игри в направление спортна стрелба с пистолет.