Най-старото училище в Силистра посрещна гости от Япония в първия учебен ден
Най-старото училище в Силистра посрещна гости от Япония в първия учебен ден / Дарик Силистра

С поздравите “Добро утро” и “Благодаря” на български език кметът на японския град Сакурагава Хидаки Оцука взриви с аплодисменти и викове дворът на ОУ “Отец Паисий” в Силистра. Кметът на общината д-р Юлиян Найденов и японската делегация бяха гости на откриването на новата учебна година в най-старото училище в Силистра.

На учениците г-н Оцука пожела да създават много приятелства по примера на Силистра и Сакурагава, които сключиха споразумение за сътрудничество в областта на образованието, икономиката, културата и спорта. Учениците пък поздравиха своите японски гости със стихове на родния им език.

В тържественото си слово пред учениците, учителите, родителите и гостите директорката на  АУ “Отец Паисий” Камелия Рачева подчерта, че всички заедно трябва да вървят напред по трудния път в годината на най-големите промени в образованието. Поздравление и напътствия получиха учениците и от кмета д-р Найденов.

По-късно той, заедно Хидаки Оцука и още 10 японски гости- безнесмени и общински служители на Сакурагава, присъстваха и на тържественото откриване на учебната година в ДГ"Нарцис". Те бяха посрещнати от малки танцьорки облечени в кимона. Японските гости получиха български флаг.

ОУ"Отец Паисий" и ДГ"Нарцис" са реализирали проекти финансирани от Японското посолство в България.

Учебната 2016/2017 г. в област Силистра започва общо в 78 учебни звена, от които 47 училища, с едно по-малко в сравнение с миналата година. Закрито е Средно общообразователно училище „Юрий Гагарин“ в Силистра.

Отвориха врати 47 училища в Силистренска област

По данни на Регионално управление на образованието началните училища в Силистренска област са две - в селата Поройно и Алеково, 24 са основните училища, 7 са средните, от които две с професионални паралелки - в с. Окорш и в Тутракан, 1 общинско спортно училище, 2 държавни специални училища, 9 професионални гимназии, 2 профилирани гимназии, 4 обслужващи звена, 27 детски градини. Общият брой на образователните структури е 78. 23 от училищата са средищни, а защитените училища са 2 – основното училище в с. Ситово и началното училище в с. Алеково.