/ Деян Герговски
Проблеми, свързани с хоризонталната и с вертикалната пътна маркировка в общините и на територията на републиканската пътна мрежа са били обсъдени на провелото се трето от началото на годината заседание на Областна междуведомствена комисия в Силистра, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

До този момент единствено в община Кайнарджа пешеходните пътеки и пътните знаци са приведени в съответствие с действащата специализирана Наредба №2, е станало ясно на заседанието.

До 24 май т.г. в Община Тутракан имат нагласа да изпълнят констатациите и разписанията. В общините – Силистра, Главиница и Дулово, ще изпълнят предвидените планове до 30 юни, а в Ситово предстои изпълнение на сключения договор.

Само в община Алфатар поради липса на средства декларират липса на готовност да извършат задължителните за безопасността на движението по пътищата дейности. От Областно пътно управление са заявили, че ще освежат всички пешеходни пътеки от републиканската пътна мрежа, включително в населените места, на базата на направени разчети, по които очакват одобрение и финансиране.

От страна на Областна администрация Силистра, на представителите на институции е било  обърнато внимание, че проблемът с безопасността на движение по пътищата не трябва да се неглижира. Напомнено им е също, че дори да не са заложени конкретни средства в бюджетите, за изпълнение на Наредбата може да се ползва ресурс от „перото“ за поддръжка на пътищата и на пътната инфраструктура.