Внесоха проекта за издигане на паметник на таврийските българи
Внесоха проекта за издигане на паметник на таврийските българи / Дарик Добрич

Проектът за изграждане на паметен знак на таврийските българи в Добрич вече е внесен в община Добрич, съобщи Георги Чунчуков, който е част от инициативния комитет, в който влизат още директорът на Историческия музей в града Костадин Костадинов, дипломатът Иван Станчов, езиковедът проф. Тодор Балкански, историкът Радослав Симеонов и др.. Организаторите са представили и визуализация на проекта за монумента. Чака се одобрение на идеята от Общинския съвет на сесията този месец.

Желанието на комитета е да може до края на годината откриването на паметника да се състои, тъй като през месец декември ще се отбележат 70 години от депортирането на таврийските българи обратно в СССР. След идването им в родината през 1942-43 г., месеци по-късно, с установяването на червената власт, те са принудени да се върнат обратно в земите си около Азовско море, по нареждане на Сталин, като редови съветски граждани. Има сведения, че мнозина са избити - удавени в Черно море и Дунав или застреляни по островите на реката.

Ако бъде одобрен, паметният знак за таврийските българи ще бъде поставен на площада, носещ името на цар Борис III, пред сградата на община Добричка, където има и барелеф на монарха, спомогнал Възвръщането на Южна Добруджа към България. Проектът за паметния знак е скромен, отбелязва Чунчуков, с ширина около метър и височина два метра. Планира се да се направи от скален къс, на който да бъдат поставени три плочи - с кратка информация за съдбата на таврийските българи; част от писмото им до царя и имената на хората, помогнали най-много за преселването им в родината. Направена е връзка с двама скулптори, които да изготвят проектни предложения, каза още той. След решението на Общинския съвет, ще започне и набирането на средства за изграждането на паметника.

Наскоро е станало ясно, че 70-годишнината от депортирането на таврийските българи ще бъде отбелязана и в град Бердянск в Украйна, съобщи Чунчуков. От инициативния комитет планират и да преиздадат две книги, посветени на таврийските българи, както и да популяризират документален филм за писателя Мишо Хаджийски. Започва и реализация на проект с европейско финансиране, с който Регионален исторически музей - Добрич и Международения колеж ще правят допълнителни проучвания за общността на таврийските българи.