Вежди Рашидов обещал да придвижи въпроса със стопанисването на Двореца
Вежди Рашидов обещал да придвижи въпроса със стопанисването на Двореца / Дарик Добрич, архив

Министърът на културата Вежди Рашидов е обещал в кулоарите на парламента на добричкия депутат Валентин Николов, че ще предприеме действия стопанисването на Двореца да бъде предадено на община Балчик. Това сподели пред Дарик народният представител, който миналия петък получи отговор от Рашидов на свое питане за Двореца, поставено още преди месец.

Въпросът на Валентин Николов е бил:"Ще предприеме ли Министерството на културата необходимите мерки стопанисването на културния обект да бъде прехвърлено от Софийския университет на кметството в Белия град или да има съвместна дейност между общината и министерството?"

В пленарната зала Рашидов е заявил, че становището на министерството е, че достъпът на балчиклии до парковия комплекс трябва да бъде безплатен. По отношение на стопанисването обаче министърът не се е ангажирал с конкретни дати и срокове.

„Това не зависи само от министър Рашидов, но той може да внесе предложение, което да бъде разгледано в Министерския съвет. Смятам, че е възможно стопанисването на Двореца да премине в общината, стига Рашидов да бъде достатъчно настоятелен и да има воля МС да вземе такова решение", заяви Николов, като призова балчиклии да не се успокояват от отговора на Рашидов, а да търсят правата си и да напомнят за проблема си.

„Преди години Двореца се стопанисваше от общината и тя вършеше добре работата си. Кметството е заинтересовано да се грижи за комплекса, за да получи повече приходи от посетители. С тях ще може добре да поддържа културния обект", допълни Николов.