Весела Фламбурари в Библиотеката
Весела Фламбурари в Библиотеката / netinfo
Писателката Весела Фламбурари гостува в родния си град Добрич. Тя ще представи в Регионална библиотека "Дора Габе" първото издание на основаното от нея бутиково Ателие за българска детска литература "Горната земя". Книгата се нарича "Бебето" и съдържа 13 залъгалки за най-малките от поетесата и писателка Дора Габе.

На срещата с Весела Фламбурари ще бъдат възпитаници на детска градина "Бодра смяна" в Добрич. Началото е в 10.30 часа.

Събитието е част от проявите, посветени на 130-годишнината от рождението Дора Габе, която е родом от село Дъбовик, Добричко.

Весела Фламбурари е родена на 17.01.1967 г. в гр. Добрич, дъщеря е на скулптора Никола Богданов. Понастоящем живее в Гърция. Завършила е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Актьорско майсторство за куклен театър", и СУ "Св. Климент Охридски", специалност "История и теория на световната култура". Създател и водещ е на детското неделно предаване "Тинтири-Минтири", програма "Хр. Ботев" на БНР (1993-2000), автор на тринадесет епизода "Приказчици" от телевизионната поредица на БНТ "Лека нощ, деца!" (2008) и на нови тринадесет епизода "Приказчици" от същата поредица на БНТ (2009). Автор на книги за деца и юноши: "Приказки за мъничета", "Приказки от горната земя" (кн. първа: "Мина, магиите и бялата стъкленица", и кн. втора: "Мина и магията за предсказание"), "Приказчици" (2006), "Миличко мое тефтерче! Съчиненията на малката мишка Метличина" (2009), "Приказки за театър" (2009). Участвала е в професионални фестивали и семинари в Прага, Шарлевил-Мезиер, София, Болоня, Атина и др. по теми, свързани с актьорското майсторство в кукления театър, историята и теорията на вълшебната приказка, детската драматургия и др. Носител на Националната награда за детска литература "Петя Караколева" (2010).