Верка Сидерова: Завещавам песните ми да не се забравят
Верка Сидерова: Завещавам песните ми да не се забравят / Дарик Добрич
Верка Сидерова: Завещавам песните ми да не се забравят
91328
Верка Сидерова: Завещавам песните ми да не се забравят
  • Верка Сидерова: Завещавам песните ми да не се забравят

Народната певица Верка Сидерова бе почетена в родния си Добрич с фотоизложба, филм и превод на нейната автобиография на английски език. На 26 април тя навърши 90 години. Понастоящем живее в София. От една година не е добре със здравето и затова не успя да присъства на срещата в нейна чест, която се проведе в Регионална библиотека „Дора Габе", но бе показан видеофилм с интервю с певицата.

Тя казва, че вече й е трудно да пее - гласът й е запазен, но силата на дробовете не достига, защото 60 години са били „опъвани като ластик". Мъчно й е за Добруджа, че не може да се върне при корените си, както му се иска на човек като остарее. И още от думите й: „Аз не съм важна, важни са песните. Те са вечните. Мен може и да ме забравят, но искам и завещавам песните ми да не се забравят. Това е важното - ако си направил нещо, да остане в поколенията. Мисля, че съм била полезна на моя роден край. Пяла съм песните му, ставали са на крака за тях. Аз не мога да се хваля, нека се хвалят песните ми, те да се пеят.", казва Верка Сидерова. И наистина, често й се обаждат ученици, че изпълняват нейните песни, и това я прави доволна.

Верка Сидерова Завещавам песните ми да не се забравят
netinfo

Верка Сидерова има издаден само един диск - „Лале ли си, зюмбюл ли си", със записани над 20 песни. Наскоро той е преиздаден от издателство „Мартине". Същото име носи и книгата, която тя пише за живота си. Тя е първата, според издателя Николай Мирчев, българска народна певица, която има преведена на английски автобиография. Изданието ще достигне до всички български общности в света. Вече има договорки с хора в Молдова и Украйна. Бройки ще бъдат дарени освен на добричката библиотека, на всички средни и висши училища в страната, където се изучава фолклор - в Котел, Широка лъка, Пловдив и др. Ще я има и в две библиотека в Англия - в Бирмингам и Лондон.

Фотоизложбата с лични снимки на Сидерова ще остане до 8 декември. В нея може да се види как едно обикновено момиче пораства и става голямо име, казва Николай Мирчев и се надява повече ученици да отидат да я разгледат. Снимките са придружени с думи на певицата, под една от тях, правена в студио, с носия, пише: „Аз съм просто една добруджанка". В изложбата има и специално „Завещание", в което Верка Сидерова изповядва своето верую.

В репертоара си тя има над 400 песни за Добруджа и още толкова други. Десетилетия работи в Държавния ансамбъл „Филип Кутев". Автобиографичната й книга е искрена изповед за любовта й към България и българското, към Добруджа и добруджанци.

Чуйте думите й в аудиото.

Верка Сидерова Завещавам песните ми да не се забравят
netinfo