Верка Сидерова представя автобиографичната си книга
Верка Сидерова представя автобиографичната си книга / netinfo

Верка Сидерова ще представи автобиографичната си книга "Лале ли си …" от 16.00 часа в регионална библиотека "Дора Габе". Премиерата на творбата е посветена на 85-годишнината от рождението на голямата българска народна певица. По същия повод от 18.00 часа в Огледална зала "Нели Божкова" се организира юбилеен концерт, в който ще се включат вокална формация при националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" и Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа".

Инициативите се организират от община Добрич и издателство Мартине в знак на уважение и признателност към недостижимия талант и човешко обаяние на родената в Добрич певица.

Верка Сидерова е родена на 26 април 1926 година в Добрич. Завършва гимназия в родния си град. През 1952 г. в София печели първата си награда от участието в Национален преглед на художествената самодейност в армията. След това се явява на прослушване лично при Филип Кутев и от тогава е част от Ансамбъла за народни песни и танци, носещ днес името на прочутия диригент и художествен ръководител. До 1983 г. е солистка в ансамбъл „Филип Кутев”, пее в квартети и триа.

Певицата е изнасяла концерти в 29 страни от цял свят. Много от нейните изпълнения са запазени в Златния фонд на националното радио и Българската национална телевизия. Издала е компактдиск с най-известните добруджански народни песни за периода 1960-2000 г. Верка Сидерова е носител и на голямата награда "Нестинарка" - за цялостна певческа кариера на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Сред най-популярните й песни са „Лале ли си, зюмбюл ли си“; „Изгряла е месечинка“; „Години, години, усилни години“.

През 2004 година Верка Сидерова е удостоена със званието „Почетен гражданин на Добрич” за нейния изключителен принос и всеотдайност в популяризиране на добруджанската народна песен в страната и по света.