/ Областна администрация Силистра
В Силистренско започват проверки и по републиканската пътна мрежа при пренасяне на храни и превозване на животни. Затяга се контролът на внасяните в България през ГКПП-Силистра и ГКПП-Кайнарджа храни, както за лична и друга консумация, като няма да се допускат храни  сертификат.

Областният управител Красимир Кирилов участва в заседание на Оперативния щаб за нормализиране на положението при огнищата на чума

На територията на пунктовете има предупредителни листовки в по-малък и в по-голям вид. За това информират от Областна администрация-Силистра след провела се днес координационна среща при областния управител във връзка с опасността от разпространението на болестта "африканска чума” по прасетата.
 
Изграждат електронен пастир по границата с Румъния заради африканската чума по свинете

В срещата са взели участие експерти от 8 институции, имащи отношение към решаване на проблема по разпространението на  болестта, огнища на която са открити в областите Тулча и Констанца в Румъния. Областният управител на Силистра Ивелин Статев е представил информация за актуалната обстановка и усложнената картина в Южна България, след проведения вчера в София форум на национално ниво. „Държавата е ангажирана, важно е излизането от ситуацията, за което са отговорни всички“, е заявил Ивелин Статев.

По време на срещата е било отчетено, че от няколко дни на влизане в ГКПП-Силистра и при ГКПП-Кайнарджа леките и тежките автомобили преминават през дезинфекциозни шахти с вода и разтвор, На територията на пунктовете има предупредителни листовки.

Взеха проби от труп на диво прасе, открит на плаж близо до Крапец

Ще се правят проверки и по републиканската пътна мрежа при пренасяне на храни и превозване на добитък, който трябва да е придружен с необходимите документи. Ще бъдат почиствани местата за оставяне на отпадъци.

Продължава преброяването в т.нар. задни дворове на частните стопани, за да е ясна картината на отглежданите животни.