В Крушари още чакат разкриването на граничен пункт към Румъния
В Крушари още чакат разкриването на граничен пункт към Румъния / Дарик Добрич, архив

В община Крушари все още чакат откриването на граничен пропускателен пункт по новия път за Румъния, който беше ремонтиран в рамките на трансграничен проект.
Пътят, който свързва крушарското село Северняк с румънското Добромир вече е готов, но никой официално не ни е казал по каква причина отварянето на граничния пункт се бави, коментира пред Дарик кметът на Крушари Добри Стефанов.

„Пътят е в много добро състояние, хората в общината го използват и са доволни, че е изградена такава инфраструктура, но въпросът е, че не могат да отидат да видят съседите си в Румъния. Надяваме се, че граничният пункт скоро ще  бъде отворен и това ще доведе до оживяване на пограничния район, каквато беше първоначалната идея”, посочи Стефанов.

Той съобщи, че областният управител д-р Маргарита Новоселска е посетила района, за да провери на място каква е ситуацията. Надяваме се скоро да има раздвижване, тъй като и сградите, необходими за граничния пункт вече са изградени на територията на Румъния, отбеляза кметът.

Наскоро в интервю за Дарик д-р Новоселска пое ангажимент да потърси информация защо граничният пункт не се открива. „Ще предприема необходимото да задам въпроса и да бъда настойчива да получа отговор какви са плановете”, заяви тогава Новоселска.

Ще пътуваме до Румъния и през село Северняк

Третокласният път е ремонтиран в рамките на  проект по оперативна програма "Трансгранично сътрудничество", за да свърже община Крушари и румънската община Баняса. На българска територия с европейски средства са рехабилитирани над 8.5 км  -  от Александрия през Коритен до края на село Северняк. Със средства от Агенция пътна инфраструктура е изграден и участъкът от Северняк до границата с дължина 1200 метра.

Нов път ще ни свързва с Румъния

Първата копка по проекта за рехабилитация беше направена през август 2012 година. Областен управител тогава беше Желязко Желязков, който коментира, че с обновяването на пътя ще се подобрят не само  вътрешно регионалните връзки, но ще се стимулира и международния стокообмен, ще се засили туристическият поток и контактите между населението в граничния регион.

Очаква се скоро да пътуваме до Румъния и през село Северняк

В края на 2013 година наследникът на Желязков Недко Марчев обяви пред медиите, че се очаква  до шест месеца – т.е. в средата на 2014 година, новият пропускателен пункт „да заработи и да имаме още една връзка с нашите северни съседи”. Към днешна дата  границата през Северняк все още остава затворена.