Ще пътуваме до Румъния и през село Северняк
Ще пътуваме до Румъния и през село Северняк / Дарик Добрич

На българо-румънската граница се разкриват два нови гранично-пропускателни пункта, информират от пресслужбата на Министерски съвет.
Единият от тях ще бъде до село Северняк, община Крушари (България) и Добромир (Румъния). Вторият пункт ще се разкрие между Кайнарджа (България) - Липница (Румъния). Предложението е съгласувано между двете страни при посещението на румънския външен министър в София през месец юли тази година.

Споразумението за откриването на гранично-пропускателните пунктове е задължителен елемент от проекта по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния, който предвижда модернизирането и рехабилитация на участъците от трансграничния път между Крушари - Добромир и Кайнарджа - Липница.

Дарик припомня, че на 30 август беше направена първа копка по проекта за рехабилитация на пътя Крушари-Добромир. Срокът за изпълнението му е 6 месеца. Пътят ще има важна роля за стопанския живот в региона, коментира тогава областният управител на Добрич Желязко Желязков. С обновяването му ще се подобрят не само  вътрешно регионалните връзки, но ще се стимулира и международния стокообмен, ще се засили туристическият поток и контактите между населението в граничния регион.

Проектът предвижда рехабилитация на близо 8.5 километра. Пътният участък започва от село Александрия, преминава през Коритен и завършва в края на село Северняк. Предвиден е ремонт на асфалтовата настилка, отводнителната система, сигнализацията и маркировката. В трасето попадат и два моста, които също ще бъдат основно ремонтирани. В населените места ще бъдат подменени бордюрите и тротоарите.
Проектът се осъществява по оперативна програма "Трансгранично сътрудничество". Бюджетът му на територията на България е над 3 млн. евро. Румъния разполага с 3.5 млн. евро, за да изгради близо 9 км изцяло нова пътна отсечка от Баняса до българската граница.