Нов път ще ни свързва с Румъния
Нов път ще ни свързва с Румъния / Дарик Добрич

Близо 8.5 км  ще бъдат ремонтирани по проект "Добромир-Крушари-трансграничен  път", съобщиха от АПИ. Предвиденият за ремонт пътен участък започва от село Александрия, преминава през Коритен и завършва в края на село Северняк. Третокласният път не е рехабилитиран от 1988 година. Сега е предвиден ремонт на асфалтовата настилка, отводнителната система, сигнализацията и маркировката. Ще бъде поставена нова еластична ограда на малките съоръжения. В трасето попадат и два моста, които също ще бъдат основно ремонтирани. В населените места ще бъдат подменени бордюрите и тротоарите.

Първата копка се прави днес в края на село Александрия, а срокът за изпълнението му е 6 месеца. Предвижда се след приключването на обекта да се изгради и Граничен контролно-пропускателен пункт до село Северняк, обяви на пресконференция в Добрич Лазаринка Стоичкова, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

Пътят ще има важна роля за стопанския живот в региона, отбеляза областният управител на Добрич Желязко Желязков. С обновяването му ще се подобрят не само  вътрешно регионалните връзки, но ще се стимулира и международния стокообмен, ще се засили туристическият поток и контактите между населението в граничния регион.

Проектът се осъществява по оперативна програма "Трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007-2013".  Водещ партньор е община Добромир, Румъния. Партньор от българска страна е Агенция "Пътна инфраструктура".

Бюджетът на проекта на територията на България е над 3 млн. евро. Румъния разполага с 3.5 млн. евро, за да изгради близо 9 км изцяло нова пътна отсечка от Баняса до българската граница.