В Каварна започва Общобългарският младежки фолклорен събор С България в сърцето
В Каварна започва Общобългарският младежки фолклорен събор С България в сърцето / Община Каварна

За 13-ти пореден път Каварна е домакин на Общобългарския младежки фолклорен събор "С България в сърцето". Тридневният форум започва от 10.00 часа на централния площад в града. Няколко хиляди талантливи младежи, предимно ученици от различни селища на страната и потомци на наши сънародници от Албания, Банат, Косово, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия и Украйна ще се включат в събора.

Фестивалът ще започне в 9.30 часа с молебен за здраве и водосвет. От 10.00 часа на площад "Защитата на Каварна" ще излязат участниците в събора. От 16.00 ч. жителите и гостите на Каварна ще могат да се срещнат с добруджанската народна певица Галина Дурмушлийска.

От 17.30 часа е награждаване на победителите от конкурса за рисунка, стихотворение и есе, а от 18.00 часа започва дефиле на участниците в първия ден на фолклорното събитие.

Официално откриване и тържественият концерт е от 19.00 часа. В него ще се включат трио Чаушеви и приятели, Галина Дурмушлийска и най-добрите участници от деня.

Програмата за утре предвижда избор на "Мис и Мистър Фолклор", "Ревю на народни носии", надиграване "Кръшна ръченица". От 18.00 часа отново ще има концерт с участието на на музикална формация "Умай" и народния певец Илия Луков.

В неделя от 9.30 ч. на площада в Каварна ще звучат изпълнения на участниците.

Началото на събора "С България в сърцето" е поставено през 2004 година по инициатива на продуцентска къща "Пирина" и община Каварна. Оценен по достойнство от Министерство на културата, още през следващата 2005 година съборът е включен в националния календар за значими културни събития.